Het energiecertificaat voor woningen

Verplicht Energiecertificaat

Een energiecertificaat is sinds 2015 verplicht wanneer u uw woning verkoopt. Hiermee wil de overheid huiseigenaren stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen. Op het certificaat staat namelijk ook aangegeven wat er nog te doen valt aan energiezuinigheid van de woning.

Verkopen met een energiecertificaat

Bij de verkoop van een woning is het een pluspunt als u een goed energiecertificaat aan kunt bieden. De verkoopwaarde stijgt bij een goed certificaat en het kan de snelheid van de verkoop bevorderen. Als koper kunt u ook direct zien hoe energiezuinig een huis is en of u hier nog in kunt of moet investeren.

Energielabel definitief maken

Iedereen heeft een voorlopig energielabel toegestuurd gekregen. Dit is niet afdoende bij verkoop van een woning. U dient een definitief energiecertificaat te overhandigen.

Met uw Digi-D kunt u via de website van de Rijksoverheid uw certificaat definitief maken. U dient de gegevens van uw woning te checken, zoals bouwjaar, woningtype ed. Verder kunt u het type glas, gevelisolatie, zonnepanelen ed. aangeven.

Indien u de bestaande kenmerken gaat wijzigen dient u hiervan bewijslast aan te leveren. Denk hierbij aan een verkoopbrochure van een makelaar die aangesloten is bij een brancheorganisatie zoals bijvoorbeeld Vastgoed Pro of u kunt een taxatierapport aanleveren. Ook wordt er soms gevraagd naar foto’s van bepaalde onderdelen van de woning.

Het energielabel is maximaal 10 jaar geldig.

Vanaf juli 2020 digitaal niet meer mogelijk

Per juli 2020 zal het niet meer mogelijk zijn om een energielabel digitaal aan te vragen. Op dit moment is het vanaf €2,- al mogelijk om er een digitale aanvraag te doen. Hierna zal er verplicht een deskundig iemand langs moeten komen waardoor het naar verwachting veel meer zal gaan kosten. Het is dus aan te raden om voor die tijd een digitale aanvraag te doen.

Extra hulp als u er zelf niet uitkomt

Het is ook mogelijk om een adviseur langs te laten komen voor advies op maat. Hij zal u vertellen welke maatregelen energiebesparing opleveren, wat de kosten en terugverdientijden zijn maar vooral ook het rendement welke het zou kunnen opleveren. Houd er wel rekening mee dat dit een stuk meer kost dan het zelf aanvragen van een certificaat.

Wanneer is een energiecertificaat niet nodig?

In sommige gevallen is het niet nodig om een energiecertificaat aan te vragen. Bijvoorbeeld bij huizen jonger dan tien jaar die beschikken over een EPC (energieprestatiecoëfficiënt) of een EPA (Maatwerkadvies energiebesparing). Ook als u een officieel erkent monument of een woonboot bezit bent u vrijgesteld van de plicht een energielabel te overhandigen.

Boete

Op het moment dat u uw woning verkoopt zonder energiecertificaat terwijl u deze wel dient te overhandigen riskeert u een boete van maximaal € 405,- euro. De overheid is al gestart met het uitdelen van boetes dus het is zeker geen overbodige luxe hier goed naar te kijken!

Meer informatie over het energiecertificaat? Neem gerust contact op met uw Brick’s makelaar! Uiteraard informeren wij u er ook over bij de verkoop van uw woning.

Hoe kunnen we u helpen?

We vertellen graag meer over onze dienstverlening. Bel of mail voor een afspraak.


The form has successfully been sent. We wil contact you as soon as possible.

Something went wrong while sending the contact form. Check if you correctly filled in all required fields and try again.

These are the people who can make it happen for you

Rick van Lieshout

Owner / Register Makelaar Taxateur

06-48240279

Sanneke Boer

Makelaar OG

06-24857800

Pauline Put

Manager Beheer

076-7370174
+
Wat is mijn huis waard?

Bereken direct de geschatte waarde.

Direct berekenen