Invloed van fotografie

De eerste indruk van een woning is cruciaal voor de verkoop en verhuur. Wij zijn visueel ingesteld en willen dus ook bij de koop en huur van een woning een goed beeld hebben van het betreffende pand.  Een foto kan ons triggeren om een bezichtiging in de gaan plannen bij de makelaar. Maar waar moeten de fotograaf en de verkoper / verhuurder rekening mee houden tijdens het opnemen van de woning?

  • De start is het belangrijkste. Zorg dat de woning is opgeruimd. Wanneer er veel ‘overbodige’ accessoires staan in de woning raakt de koper afgeleid. De koper weet niet meer waar hij moet kijken en ervaart al eerder dat de woning rommelig is. Wanneer er een afspraak gemaakt is om de woning te laten fotograferen is het slim om met een doos de woning door te gaan en foto’s, beeldjes, hondenmanden etc. aan de kant te doen. Ook de keuken dient zo opgeruimd mogelijk te zijn. Alle potten en pannen kunnen de kast in. De fotograaf moet er niet voor schromen om alles weg te halen wanneer dit nodig is. Maar het scheelt veel moeite wanneer dit al vooraf gedaan is. Wanneer je lang woont in een woning is het soms moeilijk om te zien wanneer dingen overbodig zijn. Je bent immers ‘blind’ geworden voor je eigen spullen. Het stylen van uw woning kan soms moeilijk. Maar onthoud: less is more. Het is nog altijd mogelijk om een verhoopstylist in te huren die de juiste tips en tricks kan geven.
  • Belichting is bij fotografie heel belangrijk. Dit moet zo realistisch mogelijk zijn. Kijk bijvoorbeeld naar de ligging van de woning. Is de woning gelegen op het oosten dan is het aantrekkelijker om de fotosessie te plannen in de ochtend. Zo krijgt de woning mooi natuurlijk licht binnen. Op een fototoestel zitten natuurlijk diverse knoppen om de belichting bij te stellen echter moet dit wel realistisch zijn. Een klein kamertje zonder ramen zal niet een oase van licht zijn. Tijdens het maken van de foto’s is het belangrijk dat de lampen aan staan. Dit creëert sfeer en goed licht. Naast deze lampen kan een fotograaf ook gebruik maken van zijn flitser.
  • Houdt verticaal verticaal. Een foto kan vanuit diverse hoeken gemaakt worden. Sommige ruimtes kunnen ‘recht’ gemaakt worden en anderen vragen erom om vanuit een hoek gefotografeerd te worden. Wanneer dit laatste gebeurt zullen de horizontale lijnen schuin worden. Dit is geen enkel probleem. Het is bij het lijnenspel belangrijk dat de verticale lijn (bijvoorbeeld de deurpost) netjes recht staat. Het wordt heel rommelig als dit niet het geval is. Om dit te voorkomen kan er een waterpas onder het fototoestel of in het statief geplaats worden. Zorg er ook voor dat de foto op juiste hoogte wordt gemaakt. Het is voor de koper duidelijker als alle ruimtes op dezelfde hoogte worden gemaakt. Bepaal vooraf de hoogte maar ga vooral niet het fototoestel kantelen naar boven of beneden. Wanneer dit laatste gedaan wordt kan het lijnenspel aangetast worden.
  • Wel of niet een groothoeklens? Het gebruik van een groothoeklens is ideaal voor het fotograferen van kleine ruimtes. Echter moet de toilet niet een balzaal worden door het gebruik hiervan. Realistische fotografie verkoop veel beter. Bij een lens van 10-18mm wordt het afgeraden om 10mm te gebruiken dit vertekend het beeld bij interieurfotografie. Een klok wordt opeens ovaal. Tussen de 13 en 20mm is geeft het beste beeld van de woning.
  • ‘Temperatuur’ van de foto’s is belangrijk om een sfeer neer te zetten. Op het fototoestel zitten diverse knoppen om de temperatuur van de foto’s aan te passen. Wanneer er foto’s binnen gemaakt worden kan er gekozen worden voor kunstlicht. Stap bij het fototoestel af van de automatische instellingen. Hierdoor kan er voorkomen worden dat er een onnatuurlijk kleurzwemen komen. Wanneer dit moeilijk is, is het verstandig om de foto’s in RAW (het opslaan van de ruwe foto) te maken. Dan kan er namelijk naderhand in Photoshop of Lightroom de temperatuur worden aangepast.
  • Zoals in de inleiding wordt benoemd is beleving van de woning heel belangrijk. De moderne technologie biedt veel nieuwe features. De 360° camera laat de woning van onder tot boven zien. Wanneer er meerdere 360° foto’s worden gemaakt kan er een heuse VR-tour gemaakt worden. Buiten de real life bezichtiging is dit een ultieme beleving van de woning.
  • Een flitser wordt in de fotografie niet alleen gebruikt om de ruimte te belichten maar ook om tegenlicht weg te flitsen. Op een heldere dag kan er veel natuurlijk daglicht de ramen binnen komen. Door de flitser te gebruiken kan je het fletse witte licht weghalen. In Photoshop en Lightroom kan er een deel weggewerkt worden maar met een flitser kan dit beter.

 

Hoe kunnen we u helpen?

We vertellen graag meer over onze dienstverlening. Bel of mail voor een afspraak.


The form has successfully been sent. We wil contact you as soon as possible.

Something went wrong while sending the contact form. Check if you correctly filled in all required fields and try again.

These are the people who can make it happen for you

Sanneke Boer

Makelaar OG

06-24857800

Pauline Put

Manager Beheer

076-7370174