WAT TE DOEN TEGEN DE KOU

Wat te doen tegen de kou

Graag geven we u aan aantal tips voor het doorstaan van de vrieskou met een minimum aan stookkosten. De truc is om uw woning minimaal te verwarmen en de luchtvochtigheid zo laag mogelijk te houden.

Efficiënt verwarmen

Het ligt er natuurlijk aan wat voor verwarmingssysteem u heeft. De meest gangbare verwarming systemen zijn vloerverwarming en radiatoren. Voor beide systemen gelden de volgende tips:

  • Sluit zoveel mogelijk alle deuren binnen de woning
  • Houdt de luchtvochtigheid in de woning laag
  • Trek warme kleding aan

Ventilatie van uw woning

Goed ventileren is nodig voor uw gezondheid. Toch gebeurt dit vaak onvoldoende; 1 op de 10 woningen heeft schimmel, bijna de helft bevat tabaksrook en in veel huizen is binnen meer fijnstof aanwezig dan buiten. Ventilatie kan dus beter.
 

Vroeger ging luchtverversing in huis vanzelf, via naden en kieren. Maar in moderne kierdichte huizen gebeurt dat niet en is extra ventilatie nodig.  Aanvoer van frisse en verse lucht in huis is belangrijk. Het zorgt ervoor dat vochtige lucht het huis uit kan, waardoor u minder last hebt van schimmel en vochtplekken.

Ventileren is iets anders dan luchten. Ventileren moet dag en nacht, het hele jaar door. En op sommige momenten moet u extra ventileren. Bijvoorbeeld als was hangt te drogen in huis, of als u aan het koken of douchen bent.
 

Zorg voor voortdurende aanvoer van frisse lucht via open (klep)raampjes en/of ventilatieroosters. En zorg dat lucht door uw huis kan stromen, via ruimte onder de binnendeuren of roosters in binnendeuren en -muren.

Maak beslagen ruiten droog. Dit voorkomt schimmelvorming en daarmee verlaag je de luchtvochtigheid. Ook na het gebruik van de badkamer, zorg dat deze zo spoedig mogelijk droog wordt.

Optimale afstelling van radiatoren

Om ervoor te zorgen dat het warme water van de CV niet te snel door de radiator stroomt en daarmee niet genoeg warmte af geeft, dient deze optimaal afgesteld worden. Dit kan door een installateur gedaan worden, of je kunt online informatie ophalen.

Verlaging bij geen gebruik

Heeft u radiatoren, dan doet u er goed aan om de ruimtes die u niet gebruikt, ook niet te verwarmen. Zet de radiator niet helemaal uit maar op stand 1 bijvoorbeeld. Zo kunnen de leidingen niet bevriezen en kan de CV-ketel druk kwijt. Ook als u niet thuis bent of gaat slapen, dan kunt u het beste de thermostaat op 15 graden draaien.

Bij vloerverwarming kunt u slechts maximaal 2 graden verlagen, anders kost het meer vermogen om de temperatuur weer op de oude temperatuur te krijgen. Daarom is een constante temperatuur bij vloerverwarming aanbevolen.

Wij wensen u alvast prettige feestdagen en het beste voor 2022.

 

Hoe kunnen we u helpen?

We vertellen graag meer over onze dienstverlening. Bel of mail voor een afspraak.


Uw bericht is naar ons verzonden. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Er is iets mis gegaan met het versturen van het formulier.
Controleer of u alle velden (goed) heeft ingevoerd en probeer het nog een keer.

Dit zijn de mensen die het voor u waar kunnen maken

Sanneke Boer

Makelaar OG

06-24857800

Pauline Put

Manager Beheer

076-7370174